CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

31 January 2011

Seri Muka


Buat seri muka ni kemarin. Dapat resepi dari myresepi.com. Rasanya ehmm....memang sedap. Tengkiulah kpd pemilik resepi. Kpd yg teringin nak cuba, (minta izin cnp) ada resepi kat sini:
Bahan Lapisan Bawah
500 gm beras pulut
400 ml santan cair
1 st garam
2 sm minyak (aku x masuk minyak sbb guna santan pekat. Kalau santan kotak elok masukkan)
Bahan Lapisan Atas
120 gm tepung gandum
3 sm tepung jagung
140 gm gula
3 biji telur ( aku masuk 2 sj)
450 ml santan pekat
1/2 st garam
300 ml air + 10 helai daun pandan (aku + 200 ml sj)
(kalau x dak daun pandan..gantikan 1 st pandan paste)

CARA2
Lapisan Bawah
1. Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
2. Bersihkan beras pulut. Rendam selama 10 - 20 minit - Toskan
3. Satukan semua bahan2 dalam loyang dan dikacau sedikit.
4. Kukus di atas kukusan yg telah sedia ada selama 20 - 30 minit.
5. Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi.
Lapisan Atas
1. Pukul telur dan gula hingga kembang ( sikit je pun boleh)
2. Masukkan santan yg telah dilarutkan dgn garam. Diikuti dgn air pandan dan dikacau lg..
3. Ayakkan tepung gandum dan tepung jagung ke dlm adunan tadi.
Kacau lg agar x berbiji. Kemudian tapis adunan ini dan siap dikukus.
4.Sekali lg dgn kukus yg sedia mendidih. Ingat api biarlah sederhana aje...
Letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu ke dlm kukusan dan dgn perlahan
tuangkan lapisan atas. Kukus selama 45 min atau 1 jam (aku kukus 30 min je..)
5. Biarkan betul2 sejuk baru lah mudah dipotong.
SELAMAT MENCUBA

0 comments: