Assalamualaikum semua..
Ramadan 27
Mee Bandung...menu bukak posa kali ni. Dpt resepi dr blog K.Nor. Tengkiu for sharing the recepie & minta izin nak c&p kat sini. Hasilnya mmg x menghampakan. Thumbs up.. mmg sedap....
Ni masih dlm kuali. Sempat gak ambik gambaq. Dah dekat nak azan ni...
Yg. ni versi dah siap mekap. Tgk. gambaq pun dah berselera. Kpd yg teringin nak cuba aku letak resepi kat sini.
MEE BANDUNG
(diolah dr Mee Bandung Dagang MyR)
MEE BANDUNG
(diolah dr Mee Bandung Dagang MyR)
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan2 utk paste:
7 sudu besar cili mesin2 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih *
100 gm udang kering * (*diblend)
1 cawan air
1 sudu besar garam halus
2 sudu besar gula
minyak
Cara:
Panaskan minyak (minyak kena lebih sket sbb udang kering nanti akan menyerap minyak)Masukkan cili mesin dan goreng hingga garing.
Masukkan bahan2 yg diblend.
Kacau goreng hingga pekat dan masukkan air.
Biarkan merenih dgn api sederhana perlahan.
Bila tumisan hampir kering/pekat masukkan garam dan gula.
Masak hingga menjadi paste/pecah minyak.Ketepikan.
Utk membuat Mee Bandung
Utk membuat Mee Bandung
Bahan:
1 bungkus mee kuning
3 ulas bawang merah ~ dihiris nipis
2 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
3 - 5 sudu besar paste (bergantung pd kepekatan yg diperlukan)
daging ~ dihiris nipis
udang ~ optional
air secukupnya
telur ~ bergantung pd berapa org nak makan
sawi
2 - 3 kpg tauhu ~ digoreng dan dihiris
limau kasturi/limau nipis
minyak
bahan taburan:
bawang goreng
daun sup ~ dihiris
cili merah ~ dihiris
Cara:
Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.
Masukkan daging dan biarkan daging keluar air dan sedikit mengecut.
Masukkan paste dan kacau.
Biarkan seketika supaya paste td meresap ke daging.
Masukkan air secukupnya (seeloknya guna air baru mendidih supaya kuah lebih cepat masak)Bila kuah dah mendidih, masukkan telur sebiji demi sebiji.
Biarkan hingga telur masak ( kalau nak separuh masak pun boleh, terpulang la..)
Angkat telur dan ketepikan.
Teruskan masak kuah dan masukkan udang, mee,dan sawi.
Masak hingga mee sedikit masak dan tidak terlalu lembik.
Hidangkan kedalam mangkuk.Susun tauhu, limau kasturi dan tabur dgn bahan taburan
Sedia utk dinikmati...
0 comments:
Post a Comment