CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

28 August 2011

Mee Bandung..

Assalamualaikum semua..
Ramadan 27
Mee Bandung...menu bukak posa kali ni. Dpt resepi dr blog K.Nor. Tengkiu for sharing the recepie & minta izin nak c&p kat sini. Hasilnya mmg x menghampakan. Thumbs up.. mmg sedap....
Ni masih dlm kuali. Sempat gak ambik gambaq. Dah dekat nak azan ni...


Yg. ni versi dah siap mekap. Tgk. gambaq pun dah berselera. Kpd yg teringin nak cuba aku letak resepi kat sini.

MEE BANDUNG
(diolah dr Mee Bandung Dagang MyR)


Bahan2 utk paste:

7 sudu besar cili mesin2 biji bawang besar *

3 ulas bawang putih *

100 gm udang kering * (*diblend)

1 cawan air

1 sudu besar garam halus

2 sudu besar gula

minyak

Cara:

Panaskan minyak (minyak kena lebih sket sbb udang kering nanti akan menyerap minyak)Masukkan cili mesin dan goreng hingga garing.

Masukkan bahan2 yg diblend.

Kacau goreng hingga pekat dan masukkan air.

Biarkan merenih dgn api sederhana perlahan.

Bila tumisan hampir kering/pekat masukkan garam dan gula.

Masak hingga menjadi paste/pecah minyak.Ketepikan.

Utk membuat Mee Bandung

Bahan:

1 bungkus mee kuning

3 ulas bawang merah ~ dihiris nipis

2 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang

3 - 5 sudu besar paste (bergantung pd kepekatan yg diperlukan)

daging ~ dihiris nipis

udang ~ optional

air secukupnya

telur ~ bergantung pd berapa org nak makan

sawi

2 - 3 kpg tauhu ~ digoreng dan dihiris

limau kasturi/limau nipis

minyak

bahan taburan:

bawang goreng

daun sup ~ dihiris

cili merah ~ dihiris

Cara:

Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.

Masukkan daging dan biarkan daging keluar air dan sedikit mengecut.

Masukkan paste dan kacau.

Biarkan seketika supaya paste td meresap ke daging.

Masukkan air secukupnya (seeloknya guna air baru mendidih supaya kuah lebih cepat masak)Bila kuah dah mendidih, masukkan telur sebiji demi sebiji.

Biarkan hingga telur masak ( kalau nak separuh masak pun boleh, terpulang la..)

Angkat telur dan ketepikan.

Teruskan masak kuah dan masukkan udang, mee,dan sawi.

Masak hingga mee sedikit masak dan tidak terlalu lembik.

Hidangkan kedalam mangkuk.Susun tauhu, limau kasturi dan tabur dgn bahan taburan

Sedia utk dinikmati...

0 comments: