CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

10 August 2011

ROTI LAPIS DAGING BERKEJU

RAMADHAN 10


Assalamualaikum semua.....
Roti Lapis Daging Berkeju...Ni salah satu menu buka posa kemarin. Sebenarnya buat ni utk sahur. Tp. masa dok dlm oven lg, aromanya..... amboi mak, x blh. tahan. Anak2 pun x sabaq nak makan. Lepas bukak posa, roti dah agak sejuk sikit, aku pun potonglah. Pakat rasa sorang sikit. Aku dah pernah buat roti ni. Tp aku guna resepi K1 dr Blog Citarasawan. Kali ni aku cuba pulak resepi CMG. Tengkiu ye Che Mat. Minta izin nak cnp resepi kat sini pulak....Jom kita tgk gambaq kat bawah ni.
Ni versi dah potong.


Ni lah baki utk sahur.




ROTI LAPIS DAGING

Resepi: CMG (Dapur Tanpa Sempadan)



BAHAN INTI

2 keping daging burger ayam jenama "Ramly" - dihancurkan

6 kuntum cendawan butang segar @ dlm tin

1 camca besar rata rempah kari, bancuh dgn. sedikit air

1 biji bawang besar - didadu kecil

2 ulas bwg putih - dicincang

1/2 inci halia - dicincang

1/2 biji red capsicum - didadu kecil ( aku guna cili merah)



BAHAN LAIN

5 keping roti sandwach (mat guna roti gardenia)

5 biji telur

4 camca besar whipping cream @ susu sejat

Serbuk lada hitam secukupnya

1 cwn parutan keju cheddar




CARA MEMBUATNYA

1. Lenser tin berukuran 4 inci x 4 inci x 9 inci dengan mentega, alas dengan aluminium foil dan

lenser juga aluminium foil tadi, pastikan aluminium foil berbaki pada bahagian kanan dan kiri

tin, ini memudahkan anda mengeluarkan roti tadi bila masak. Ketepikan.

2.UNTUK INTI :- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih, bawang besar dan

halia hingga harum, masukkan bancuhan rempah kari dan tumis sekejap. Masukkan daging

buger dan masak hingga berubah warna. Tambah hirisan cendawan dan capsicum, kacau rata.

Jika perlu tambah sedikit air dan secubit garam. Masak hingga kering dan sejukkan.

3.UNTUK ROTI LAPIS DAGING BERKEJU :- Panaskan oven pada suhu 190C. Telur disatukan

dengan whipping cream @ susu cair, tambah sedikit serbuk lada hitam dan kacau rata. Susun

2 keping roti pada dasar tin, kerat 1/2 bahagian roti lagi dan isikan dalam ruang kosong. Tuang

1/2 bancuhan telur + susu + serbuk lada hitam tadi, biar sekejap dan tabur 1/2 bahagian inti,

rata dan juga 1/2 bahagian parutan keju. Buat kaedah sama untuk baki bahan2 tadi. Kemudian

bakar selama 45 minit atau hingga masak dan permukaannya kelihatan kuning keemasan.

Sejuk dan hidangkan bersama sos kegemaran anda...


0 comments: